Хондроитин сулфатът обикновено се намира в хрущяла на ставите в тялото. Синтетичният хондроитин сулфат обикновено се извлича от животински източници, като акула . Може да бъде синтезиран и в лаборатория.

Хондроитин сулфат се използва при остеоартрит и катаракта. Често се използва в комбинация с други съставки, включително манганов аскорбат, хиалуронова киселина, колагенови пептиди или глюкозамин. Хондроитин сулфатът може да се приема през устата или да бъде приложен директно върху кожата.

Как работи?
При остеоартрит хрущялът в ставите се разрушава. Приемът на хондроитин сулфат може да забави това износването.

Клиничните изследвания показват, че приемането на хондроитин сулфат през устата повлиява болката, когато се използват до 6 месеца, за максимална ефективност се препоръчва използването на течни препарата! 

Други изследвания показват, че приемът на хондроитин сулфат за период от 2 години може да забави прогресията на остеоартрит. Някои изследвания оценяват ефектите на хондроитин сулфат, когато се приема през устата в комбинация с глюкозамин. Приемът на хондроитин сулфат плюс глюкозамин дългосрочно забавя прогресията на остеоартрит. Важно е да се отбележи, че е ефектът зависи от степента на развитие на артрозния процес в засегнатите стави.

Препарат с хондроитин сулфат: Chondro Regen

Leave a comment